Behandling af våd og tør AMD med akupunktur

Behandling af våd og tør AMD med akupunktur

Aldersrelateret Makula Degeneration (AMD) er en øjensygdom, der primært rammer ældre voksne og kan have alvorlige konsekvenser for synet. AMD kan opdeles i to hovedtyper: våd AMD (neovaskulær AMD) og tør AMD (atrofisk AMD).

Mens der ikke er nogen kur for AMD, er der forskellige behandlingsmuligheder, der kan hjælpe med at bremse sygdommens forløb og forbedre livskvaliteten. En alternativ tilgang til behandling af våd- og tør AMD, er akupunktur.

Hvad er våd- og tør AMD?

Før vi dykker ned i akupunkturens rolle i behandlingen af AMD, er det vigtigt først at forstå de to hovedtyper af AMD og deres symptomer:

1. Tør AMD (Atrofisk AMD)

Tør AMD er den mest almindelige form for AMD. Den udvikler sig gradvist, når syncellerne i det skarpe centralsyn begynder at nedbrydes. Det resulterer i en langsom forringelse af det du ser på eller skal fokusere på. Symptomer på tør AMD inkluderer:

 • Nedsat centralsyn: Synet bliver gradvist sløret eller fordrejet, hvilket gør det vanskeligt at genkende ansigter eller læse småt tryk. Det kan også opleves som om, der er en vaselineplet på brillen, der hvor du fokuserer.
 • Problemer med kontrast og farve: Det kan blive sværere at skelne mellem farver og forskellige nuancer.
 • Nedsat syn i dårligt lys: Dårligt lys kan gøre symptomerne værre.

2. Våd AMD (Neovaskulær AMD)

Våd AMD udvikler sig, når unormale blodkar begynder at vokse under nethinden i øjet. Disse blodkar lækker væske og blod, hvilket fører til beskadigelse af makula, som den del af nethinden, der er ansvarlig for det skarpe centralsyn. Symptomer på våd AMD inkluderer:

 • Forvrænget syn: Lige linjer kan se bølgede eller krogede ud.
 • Centralsløret syn: Synet i midten af dit synsfelt bliver gradvist sløret og mørklagt.
 • Mørke pletter: Du kan opleve mørke pletter eller en tom plet i midten af dit syn.

Akupunktur som en mulig behandling af våd- og tør AMD

Når det kommer til behandlingen af AMD, er akupunktur en komplementær tilgang, der kan hjælpe med at forbedre øjets sundhed og generelle velvære. Herunder har vi beskrevet nogle måder, hvor akupunktur kan være gavnligt hvis du lider af tør- eller våd AMD:

 1. Forbedret Blodcirkulation
  Akupunktur kan hjælpe med at øge blodcirkulationen til øjet og skarpsynsområdet/makulaområdet. Sagt med andre ord: tilføjelsen af ildholdigt blod og næringsstoffer, samt fjernelse af kuldioxid og affaldsstoffer. Dette kan potentielt reducere risikoen for udvikling af våd AMD, hvor usunde blodkar spiller en central rolle.
 2. Stressreduktion
  Stress og inflammation er kendt for at forværre AMD. Akupunktur kan hjælpe med at reducere stressniveauer og mindske inflammation i kroppen, hvilket kan have en positiv indvirkning på øjets sundhed.
 3. Symptomlindring
  Mens akupunktur ikke kan helbrede hverken tør AMD eller våd AMD, kan det hjælpe med at lindre nogle af de symptomer, der følger med sygdommen, såsom øjensmerter, tørhed og irritation.

Vigtige overvejelser før du opsøger en akupunktør

Før du overvejer akupunktur som en del af din AMD-behandling, er der nogle vigtige overvejelser som du bør gøre dig:

Hav realistiske forventninger: Akupunktur er ikke en mirakelkur, og resultater kan variere fra person til person. Det er en komplementær tilgang, til din igangværende behandling.

Lider du af tør- eller våd AMD?

AMD – Aldersrelateret makula degeneration, er en udfordrende øjensygdom, der kræver omhyggelig opfølgning og behandling. Akupunktur er en nyttig tilføjelse til den samlede plejeplan for dig, der lider af enten tør- eller våd AMD; især når det kommer til at forbedre blodcirkulation, reducere stress og lindre symptomer.

Det er dog vigtigt at huske, at akupunktur ikke er en erstatning for traditionel medicin og behandling.

Vi anbefaler at du holder din kontakt med både din øjenlæge og hospitalet.