Lændesmerter – lumbago

Smerter i den nederste del af ryggen (i daglig tale: lænden) er en af de hyppigste årsager til at folk søger læge herhjemme. Mange overser/ignorerer ofte typiske tegn på smerterne og tager smertestillende for at få hverdagen og arbejdet til at hænge sammen.  

På Sundhed.dk står der: ”man anslår at 60-80% af befolkningen i løbet af livet har oplevet en episode med smerter i lænden, mens halvdelen af alle voksne har haft en episode med smerter i lænden inden for det sidste år.”   

Anatomien

Lændehvirvlerne (L1-L5) er (sammen med halshvirvlerne C1-C7) de mest bevægelige dele af vores rygsøjle.

Lænden er sammensat af:  

  • Facetled der forbinder ryghvirvler lodret
  • Bruskskiver (diskus) som sidder imellem hvirvlerne,   
  • Ledbånd og muskler om gør at vi kan bevæge os. 

Da lænden samtidig skal bære vægten af hele vores overkrop, er den særdeles udsat for overbelastning og skader ved forkerte bevægelser.  

Er det farligt at have ondt i lænden?

Nej, den gode nyhed er, at rygsmerter i lænden som oftest er ufarlige og prognosen for at blive smertefri er god. For de fleste mennesker er lændesmerter en midlertidig tilstand.

Hvor lang tid kan jeg have ondt i lænden?

Man skelner imellem kortvarende smerter (bedring indenfor 12 uger) og længerevarende smerter (mere end 12 uger). Det kan være svært at præciserer hvorfor smerterne opstår og i mere end 90% af tilfældene er det ikke muligt at forklare eller finde en specifik årsag.

Hvordan føles smerter i lænden?

Smerterne inddeles i enten: Mekaniske eller tryk imod nerverne.

Smerterne inddeles i enten: Mekaniske eller tryk imod nerverne.  

Mekaniske smerter føles som at have et bræt over lænden og opleves som en skævhed i ryggen. Oftest er det udløst af et vrid eller en ’forkert’ bevægelse som for muskulaturen til at låse omkring ryghvirvlerne i lænden. Det kan også være overbelastning i forbindelse med arbejde eller træning som kommer snigende over tid for så pludselig at sætte sig som et hold eller træthed i ryggen.   

Et tryk imod nerverne skyldes at en diskus presser på en nerverod og giver jagende smerter ned i benene. En diskus er den geleagtige skive der ligger imellem ryghvirvlerne og fungerer som en stødpude for den belastning som kommer ovenfra. Hvis der kommer en udposning på denne, vil den trykke på den/de nerver som udspringer fra det segment i rygsøjlen og påvirke følelsen i de videre forløb af disse (forestil dig at du bider i en burger hvor bøffen ’popper’ ud i den modsatte ende.)  

I andre tilfælde kan der være tale om et sammenfald i ryggen eller rygmarvsforsnævring (spinalstenose) som ligeledes påvirker anatomien i ryggen og giver smerte i lændeområdet med udstråling ned i benene. Smerter af denne karakter vil som regel kræve en scanning på hospital eller egen læge.    

Hvad enten smerterne er mekaniske eller pga tryk på nerven anbefaler vi altid at der konsulterer egen læge.  

Fælles for begge typer af smerte er, at de kan være invaliderende og gøre det svært at udføre de daglige opgaver, samt passe arbejde og fritidsaktiviteter. Hvis smerterne også påvirker søvnen, er det ’dobbelt-op’, da det netop er her kroppen skal bruge den tid til at restituere og reparere sig i løbet af natten.  I et forsøg på at beskytte sig selv vil muskulaturen i området spænde op for at kompensere for den manglende kontrol og dette er med til at fastlåse situationen og forlængere perioden med smerter. Det er derfor vigtigt at man bliver ved med at holde sig aktiv for at ’provokere’ stimulationen at musklerne så de tilføres iltholdigt blod og renser op i evt ophobning af affaldsstoffer.   

Akupunktur mod lændesmerter

Det er netop derfor akupunktur er særligt effektiv mod denne type smerter. Uanset om dine smerter er akutte eller har stået på over flere måneder (kroniske), så arbejder vi på at løsne op i muskulaturen ved at få kroppen l at fokusere på de problemramte områder ved at øge tilførslen at nærings- og iltholdigt blod til de overbelastede muskler, samt oprydning af affaldsstoffer som hæmmer smidigheden i disse. Akupunktur er netop kendt for at være særlig egnet til afspænding af muskler.  

Træning mod lændesmerter

Det anbefales ikke at man bare lægger sig i sengen eller sætte er sig i sofaen og venter på at det ’bare’ går over. Træning er en vig g del af helbredelsen af smerter forbundet ryggen også selvom der er en grad af smerte forbundet med at gøre dette. Her kan akupunkturen også være med at lette disse smerter og dermed gøre det ’nemmere’ at udføre de relevante øvelser.  

Hvor mange behandlinger kræver lændesmerter?

Som tommelfingerregel siger, at du skal forvente mellem 3 og 7 behandlinger med at interval på 2-3 gange om ugen, men dette vil vi tale om i samråd med dig i den forudgående samtale inden behandlingen sættes i gang.  

Du er som altid velkommen til at ringe til os på tlf: 52 19 36 44 og få en snak eller booke tid til en uforpligtende samtale heri klinikken.  

Succeshistorie